wtorek, 16 września 2014

Pizza z sosem z pieczonych pomidorów, figą, bałkańskim serem i rozmarynem

 
 Składniki na cztery podłużne pizze:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
blacha różnych gatunków pomidorów; użyłam koktajlowych, malinowych, czerwonych, żółtych
łyżka ziół prowansalskich
łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku
Dodatki:
2 figi
100 g sera bałkańskiego (może być feta lub ser pleśniowy)
2 gałązki rozmarynu
ocet balsamiczny z gruszki, do podania
pół szklanki startego sera, grana padano
Pomidory obrać z szypułek, wyciąć gniazda nasienne, większe przekroić na ćwiartki. Posypać ziołami, solą, polać oliwą i piec 30 minut w 200 stopniach. Ostudzić i zmiksować z pozostałymi składnikami. Odparować, jeśli jest zbyt wodnisty. Przechowywać w słoiczkach, wcześniej zapasteryzowanych.
Wszystkie składniki ciasta wyrobić, ręcznie lub tak jak ja w malakserze, plastikowym nożem, na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić aż podwoi objętość. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na podłużny placek, przypominający łzę lub na kształt, jaki wyjdzie spod wałka. Ułożyć na 2 blachach z piekarnika, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i poczekać aż lekko podrośnie (około 30 minut).
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Smarować pizzę 2 łyżkami sosu, posypać serem, ułożyć figi, ser i posypać posiekanym rozmarynem. Piec 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)