środa, 24 września 2014

Pieczony ziemniak z oliwą i rozmarynem

Danie jest proste, ale niebanalne. Wystarczy ułożyć wyszorowanego ziemniaka, najlepiej podłużnego, między dwie drewniane końcówki i kroić do momentu, aż nóż poczuje opór. W ten sposób unikniemy przecięcia do końca i ziemniak zachowa nietypowy wygląd. Naciętego ziemniaka polewamy oliwą, którą można wymieszać z ulubionymi ziołami. Tym razem był dodatkiem do pieczonego kurczaka, ale i sam jest królem na talerzu. My zjadamy go z greckim jogurtem polanym olio peperoncino.

Składniki:
3 ziemniaki
łyżeczka drobnej soli morskiej
2 gałązki rozmarynu
3 łyżki oliwy
W moździerzu utrzeć listki rozmarynu z solą, aż powstanie zielony proszek. Wymieszać z oliwą. Przecięte ziemniaki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i polać marynatą. Piec około 20 minut w 200 stopniach (skórka powinna być lekko brązowa). 


2 komentarze:

dziękuję za odwiedziny :)