czwartek, 25 września 2014

Krążki kabaczka w razowej panierce

Składniki:
pół dużego kabaczka
oliwa do smażenia
panierka:
2 łyżki mąki pszennej razowej
1 jajko
1 czubata łyżka sera grana padano
szczypta soli
kilka łyżek maślanki 
pół łyżeczki kurkumy i czerwonej, słodkiej papryki
Kabaczka wydrążyć okrągłą foremką do ciastek. Posolić i odczekać, aż puści sok. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać składniki panierki, dodając tyle maślanki, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać bardzo dobrze patelnię z oliwą. Maczać kabaczka blaszanymi szczypcami z obydwu stron i smażyć na złoto. Ja zjadłam z morską solą, bez dodatków. Na pewno będzie pasował jogurt z ostrą oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)