piątek, 3 kwietnia 2015

Polędwiczka z indyka w sezamie z gorgonzolą, gruszką i parmezanowymi ślimakami

Propozycja na szybki obiad, gdyby nie parmezanowe bułeczki. Można je zastąpić świeżą bagietką, ale jeśli danie ma być po brzegi wypełnione smakiem to trzeba zakasać rękawy, włożyć ręce w drożdżowe ciasto (lub hak robota) i upiec pulchny, maślano - serowy dodatek do wybornej, klasycznej sałaty.
Składniki:
2 polędwiczki z indyka
1 łyżka miodowej musztardy
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki czarnego sezamu, do panierowania
dodatkowo
jasne liście sałaty masłowej
1 opakowanie sera gorgonzola dolce
2 gruszki
dressing
1 łyżka musztardy pomarańczowej (teraz w Lidlu)
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
płaska łyżeczka soli himalajskiej
olej słonecznikowy
1 łyżka octu winnego
łyżka natki pietruszki
ślimaki parmezanowe
przepis na ciasto i wykonanie tutaj
farsz:
4 czubate łyżki startego parmezanu
1 czubata łyżka miękkiego masła
Ślimaki upiec zgodnie z przepisem z poprzedniego wpisu, z tą różnicą, że te smarować łyżeczką farszu z parmezanu i masła.
Polędwiczki umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować dressing. Zmiażdżony czosnek rozetrzeć z solą, dodać musztardy, ocet i stopniowo wlewać olej. Doprawić szczyptą cukru i dodać natkę. Odstawić. Rozgrzać łyżkę oliwy i łyżeczkę masła klarowanego. Na desce rozsypać sezam i obtoczyć w nim mięso. Smażyć z każdej strony, aż przestanie się "trząść" (można to stwierdzić lekko naciskając palcem). Na dużych talerzach rozłożyć porwane liście sałaty. Ułożyć na nich plastry sera, obok gruszkę i polać dressingiem. Usmażoną polędwiczkę pociąć w skośne plastry i ułożyć na sałacie. Do każdej porcji podać parmezanowe ślimaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)