piątek, 3 kwietnia 2015

Grillowany pstrąg, marynowany w oliwie z anchois na salsie z ogórka i gratin dauphinois

Składniki:
2 filety z pstrąga łososiowego
2 łyżki oliwy z anchois
salsa
1 długi ogórek
pół pęczka bazylii
pół pęczka mięty
środek główki sałaty masłowej (najjaśniejsza część)
2 łyżki jogurtu
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki soli
Filety oczyścić z ości, umyć i osuszyć. Natrzeć oliwą z anchois, odstawić. W tym czasie przygotować zapiekankę z ziemniaków według tego przepisu.
Ogórka obrać ze skóry, pokroić w plastry, potem w kostkę. Wymieszać z pociętymi ziołami i pociętą sałatą. Czosnek zmiażdżyć i rozgnieść z solą. Wymieszać z jogurtem i oliwą. Wyjąć zapiekankę i szczelnie owinąć folią. Rozgrzać grzałkę grilla w piekarniku (średnia moc). Filety ułożyć na kratce, blaszkę wsunąć na najwyższy poziom i zapiekać, aż zacznie się rumienić, około osiem minut. Wymieszać składniki salsy. Z zapiekanki wyciąć ostrą foremką kółko, ułożyć na nim dwie łyżki salsy, na wierzch położyć kawałek fileta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)