czwartek, 2 kwietnia 2015

Fistaszkowy chleb z żurawiną. Do najlepszej kanapki ever

Chleb powstał na potrzeby bardzo amerykańskiej kanapki z bardzo polskim, wędzonym kurczakiem. Przepis na samą kanapkę w następnym wpisie.
Składniki na podłużną formę do wypiekania chleba:
20 g świeżych drożdży
380 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
150 g mąki żytniej razowej
330 g mąki pszennej (użyłam 650)
70 g posiekanych orzeszków ziemnych
garść posiekanej żurawiny
Rozpuścić drożdże z wodą i łyżeczką cukru. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać, robotem z hakiem, 6 minut. Przykryć folią i odstawić. Formę do wypiekania chleba wyłożyć papierem i posypać dno mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać i posypać mąką.
Rozgrzać piekarnik z drugą, identyczną formą, do 240 stopni. Po 10 minutach od nagrzania, przełożyć masę chlebową, chwytając za papier, do rozgrzanej formy.
Piec przez 20 minut w 240 stopniach, kolejne 20 minut w 200 stopniach. Wyjąć z formy od razu po upieczeniu i wystudzić na kratce. 

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)