czwartek, 2 kwietnia 2015

Ziemniaczana tarta, na piątek

Ciasto:
150 g mąki krupczatki
50 g mąki pszennej razowej
szczypta soli
100 g zimnego masła
1 małe jajko
2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
1 długi, biały por
8 średnich ziemniaków, ugotowanych w mundurkach
6 średnich pieczarek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka klarowanego masła
2 ząbki czosnku
2 czubate łyżki jogurtu
2 jajka
sól i pieprz
kilka filetów anchois
pół pęczka listków tymianku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
W malakserze zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Wylepić naczynie do tarty, nie obcinając wystających brzegów, nakłuć widelcem spód, przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolę. Piec 15 minut w 180 stopniach, w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć, zdjąć papier z fasolą i lekko przestudzić. Kiedy spód będzie chłodny, wyłożyć farsz. Na łyżce masła zeszklić posiekany czosnek i por. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. Roztrzepane jajka wymieszać z jogurtem, porem, ziołami i przyprawami. Pieczarki obrać i przekroić na pół. Zamarynować w sosie sojowym (wystarczy kilka minut). Rozgrzać masło i zarumienić pieczarki od strony kapelusza. Ułożyć na spodzie tarty, przykryć masą ziemniaczaną, ozdobić anchois i piec dalej, w rozgrzanym piekarniku, przez 30 minut. Podać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu zmieszanego z oliwą.
W tle KUKBUK.

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)