poniedziałek, 21 września 2015

Konopny graham z ostropestem. Odtruwamy organizm.

Składniki na 1 podłużny bochenek:
70 g nasion konopi, zmielonych w młynku do kawy
2 łyżki nasion ostropestu, zmielonego w młynku do kawy
50 g żurawiny, posiekanej (można pominąć)
30 g nasion lnu
15 g soli
400 ml letniej wody
8 g suszonych drożdży lub 20 świeżych (wtedy zrobić zaczyn)
200 g mąki pszennej typ 650
300 g mąki graham pszenny typ 1850
Do dzieży miksera wsypać obydwie mąki i wymieszać z drożdżami, solą, ostropestem, nasionami i lnem. Wlać wodę, dodać żurawinę i wyrobić ciasto o dość kleistej strukturze. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć i poczekać, aż podwoi objętość. Rozłożyć papier do pieczenia i posypać mąką. Przełożyć masę chlebową i uformować podłużny bochenek. Posypać mąką i przykryć lnianą ściereczką. W tym czasie rozgrzać piekarnik, z garnkiem żeliwnym, do 240 stopni. Przełożyć wyrośnięty chleb, zrobić skośne nacięcia i piec 40 minut (po pierwszych 20 minutach obniżyć temperaturę do 200 stopni). Wyjąć chleb z garnka i studzic na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)