środa, 9 września 2015

Żytnie placuszki z serka wiejskiego, z dymką i suszonymi pomidorami. BLW

Głodny i zmęczony siatkarz wyzwala we mnie wenę, która przepada wraz z końcem pierwszego roboczego dnia tygodnia. Kategorycznie odmawia kanapek, bo zapycha się nimi cały dzień, a ja niestety nie mam już czasu na codzienne zakupy. Pędzę co sił i na ile pozwolą "konie"do młodszego synka, dlatego rzeźbię z tego co kupię w weekend. I choć daleko zdjęciu do artystycznych dokonań Michała Anioła, to zapewniam, że zapach odciągnąłby go od Piety czy samego Dawida ;)
Składniki na 6 placuszków:
1 opakowanie serka wiejskiego
2 czubate łyżki mąki żytniej, białej
1 małe jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka posiekanej dymki
2 suszone pomidory
1 łyżka oliwy z pomidorów
Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Smażyć złote placki na rozgrzanej oliwie. Podałam z jajkiem sadzonym, sałatą i prażonym boczkiem. Miało być białkowo i energetycznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)