sobota, 31 października 2015

Czosnkowy krem z jarmużu, z jajkiem w koszulce i siekanymi pistacjami. BLW

NA ZDROWIE!
Składniki:
1 główka czosnku
4 ziemniaki
1 litr wrzącej wody lub bulionu warzywnego
3 duże łodygi jarmużu
1 łyżka klarowanego masła
sól
pieprz syczuański
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka skórki cytrynowej
1 łyżka mascarpone
jajka w koszulkach
kilka posiekanych pistacji
kilka kropel oliwy sezamowej lub dyniowej
Czosnek obrać z łupinek, każdy ząbek przepołowić. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać masło w szerokim, płaskim rondlu i dusić razem warzywa, aż będą prawie miękkie. W połowie duszenia dodać umyty i obrany, z twardych nerwów, jarmuż. Po chwili wlać wrzątek lub bulion, przykryć i gotować jeszcze kilkanaście minut. Zmiksować bardzo dokładnie (można jeszcze przetrzeć przez sito), dodać mascarpone, przyprawy i wymieszać. W osobnym garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę octu jabłkowego i wbić tyle jajek ile chętnych na zupę. Odcedzić na drewnianej desce. Do głębokich miseczek wlać zupę, włożyć po jednym jajku, posypać posiekanymi pistacjami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)