niedziela, 25 października 2015

Gruszkowy sernik z figami na spodzie z Michałków


Od zawsze jesteśmy sernikożercami i ten też nam bardzo smakował, ale chyba każdy, z wyjątkiem Kacpra, któremu pozwoliłam wyjadać samą masę serową, oczekiwał bardziej wyraźnego aromatu gruszek. Następnym razem nie przerobię ich na mus tylko dodam w kawałkach, a następny będzie za chwilę, bo spód okazał się rewelacyjny.

Spód:
200 g białych cukierków Michałki
100 g ciemnych cukierków Michałki
50 g masła
100 g mąki gryczanej lub żytniej razowej (może też być zwykła, pszenna)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
800 kg twarogu z wiaderka (użyłam President) lub trzykrotnie mielonego
250 g mascarpone
4 łyżki erytrolu (lub cukru pudru, jeśli nie macie małych dzieci)
4 duże jaja
5 gruszek (konferencja)
4 łyżki syropu klonowego
dodatkowo:
4 figi
90 g białej czekolady 
1 łyżka syropu klonowego
10 g zamrożonej białej czekolady
Cukierki rozpuścić nad parą wodną. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, proszek, jajko i znowu wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (ja nie wykładam, bo  mam z powłoką kwarcową), przełożyć masę cukierkową i piec w rozgrzanym do 180 stopniach przez 15 minut. delikatnie przestudzić. W czasie pieczenia spodu przygotować gruszki i masę serową.
Gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać patelnię lub rondel z grubym dnem I przełożyć gruszki. Wlać syrop I dusić, aż się rozpadną. Zmiksować na pulpę. W dzieży robota utrzeć sery z erytrolem. Po kolei dodawać jajka, ucierając dalej po minucie. Przelać masę serową na podpieczony spód, łyżką dodać pulpę gruszkową I zrobić esy floresy. Figi pokroic w plastry I ułozyć na masie. Piec w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 50 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia I nie otwierać drzwiczek (około dwie godziny).
Białą czekoladę rozpuścić z łyżką syropu klonowego i polać wierzch sernika. Posypać zmrożonymi wiórkami białej czekolady.



2 komentarze:

dziękuję za odwiedziny :)