poniedziałek, 5 października 2015

Jogurtowe ciasto z owocami jesieni. BLW


Ciasto pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej Moje Wypieki znanej też z najsłodszego bloga o tym samym tytule. Dla bywalców sieci i stron kulinarnych dalsza rekomendacja powinna być zbędna. To wilgotny kawałek jesieni, opleciony aromatem dojrzałych i soczystych owoców.

Składniki na blachę o wymiarach 22x26 cm:
10 bardzo dojrzałych śliwek węgierek ( w oryginale tylko morele)
1 bardzo dojrzała gruszka (Williams)
1 bardzo dojrzałe jabłko ( Delikates)
600 g jogurtu greckiego
500 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku ( w oryginale tylko soda)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 małe jajka (w oryginale 1 jajko)
160 ml oleju słonecznikowego
pół szklanki syropu klonowego (dla dorosłych szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego)
ziarenka z laski wanilii ( w oryginale bez)
sok z połowy pomarańczy (w oryginale sok i skórka z cytryny)
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem. Jajka połączyć z jogurtem, sokiem pomarańczowym, skórką i wanilią. Na końcu dodać olej, małymi chlustami. Stopniowo połączyć "mokrą" miskę z "suchą". Blachę wyłożyć papierem i przelać ciasto. Owoce pokroić w dużą kostkę, wymieszać i ułożyć na cieście. Piec w rozgrzanym do 170 stopni przez około 55 minut (sprawdzic patyczkiem po 50; ja musiałam dopiekać jeszcze 10 minut). Zostawic jeszcze na chwilę w wyłączonym piekarniku. Wyjąć po kilkunastu minutach i studzic w warunkach pokojowych. Można posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)