poniedziałek, 5 października 2015

Naleśniki z musem dyniowym, polędwiczką i jarmużem. BLW


Tym razem przepis podam w etapach, tak jak przebiegała jego realizacja. Przeczytajcie jednak cały zanim zaczniecie iść w moje ślady, może ułatwicie sobie pracę, w którymś momencie, może coś pominiecie, a może dodacie coś od siebie. Z podanych składników zrobiłam sześć porcji, z czego trzy zjadł Wiktor, jedną Kacper, resztą podzieliłam się z mężem :)

Polędwiczka:
pół polędwiczki
pół łyżeczki skórki pomarańczowej
4 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżka sosu sojowego Tamari
1 ząbek czosnku
szczypta świeżo mielonego pieprzu
Polędwiczkę oczyścić z błon, umyć i osuszyć. Pokroić na bardzo cieniutkie plastry. Połączyć wszystkie składniki marynaty i wymieszać z mięsem. Odstawić na czas przygotowania pozostałych składników.
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
1/5 szklanki oleju słonecznikowego
1 jajko
szczypta soli (pominąć dla dzieci)
Do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, połączyć i stopniowo dolewać wodę i mleko. Na końcu wlać olej, dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania pozostałych składników.
Farsz dyniowy:
1 malutka dynia hokkaido
2 małe, czerwone cebule, w kosteczkę
10 listków szałwii
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
sok z połówki pomarańczy
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
pół łyżeczki curry indyjskiego
1 łyżka sosu sojowego Tamari (lub sól jeśli nie mamy małych dzieci)
Dynię umyć i pokroić na półksiężyce. Usunąć pestki, ułożyć na papierze do pieczenia i piec 40 minut w 200 stopniach. Ostudzić. Pokroić w grubszą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić cebulę z szałwią. Dodać dynię, doprawić skórką, sokiem i przyprawami.
Jarmuż.
6 liści
Gotować 20 minut w lekko osolonej wodzie (dla dzieci pominąć sól). Przełożyć do lodowatej wody, a po minucie osączyć na sicie. Odciąć twarde nerwy.
Na suchej patelni usmażyć 6 naleśników. Na każdym rozprowadzić po czubatej łyżce farszu, na nim ułożyć jarmuż. Polędwiczki usmażyć na rozgrzanej oliwie około 3-4 minuty. Przełożyć na jarmuż. Można posypać wędzonym twarogiem, startym manchego lub zwinąć bez sera. Zawinąć w folię aluminiową i podgrzewać 15 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Podać przecięte w połowie. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)