wtorek, 1 lipca 2014

Wytrawne galette z młodych ziemniaków, cukinii i ricotty.

Składniki na 3 porcje:
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 ziemniaków, startych na grubej tarce lub 2 średnie cukinie
1 cebula, starta na drobnej tarce
jasna część pora, w cieniutkie plasterki
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
pół cukinii, w cieniutkie talarki
250 g ricotty
50 g grana padano, drobno starty
50 g sera koziego, drobno starty 
2 łyżki kwaśnej śmietany, użyłam 18% z Piątnicy
2 jajka
czubata łyżeczka soli morskiej
po pół łyżeczki czarnego pieprzu i pieprzu ziołowego
oliwa do polania
świeże zioła do posypania, użyłam szałwię, rozmaryn i tymianek
Startą cebulę wymieszać z ziemniakami i przełożyć na gęste sito. Odcisnąć nadmiar wody i połączyć z porem, serami, śmietaną, jajkami i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego wyciąć, radełkiem do pizzy, dwa okręgi o średnicy około 18 cm. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć trzeci okrąg. Uformować foremki zakładając na siebie boki i mocno dociskając. Środek wypełnić farszem.
Na wierzchu, spiralnie, ułożyć plasterki cukinii. Polać oliwą, ułożyć zioła i posolić. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.


1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)