poniedziałek, 28 lipca 2014

Calzone z pieczarkami, bekonem i mozzarellą

Składniki na 4 sztuki:
1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
4 szklanki (250 ml) mąki
1 1/2 szklanki ciepłej wody 
1/3 szklanki oliwy z oliwek 
1 łyżeczka soli
Dodatki:
300 g pieczarek
pół pęczka natki pietruszki
8 plastrów bekonu i/lub szynka szwarcwaldzka
oliwki
2 kule mozzarelli
100 g parmezanu
1 jajko, do posmarowania
sos pomidorowy:
2 duże, bardzo dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku, w plastry
1 łyżka białego octu winnego
sól i cukier 
opcjonalnie świeża bazylia lub łyżeczka suszonego oregano

1. Drożdże rozpuścić z wodą. Mąkę wymieszać, w misce miksera, z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, oliwę i wyrobić gładkie ciasto, mikserem (końcówki haki). Odstawić w naoliwionej misce, aż podwoi objętość. 
2. W tym czasie przygotować sos. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w ósemki. Podgrzać 2 łyżki oliwy i zaromatyzować ją plastrami czosnku. Wyjąć czosnek i wrzucić pomidory. Odparować większość soku, dodać sól, cukier, czosnek i ocet i smażyć jeszcze przez 5 minut. Można dodatkowo zmiksować. 
3. Pieczarki pociąć w plastry i usmażyć z posiekaną natką, na 2 łyżkach oliwy (w wysokiej temperaturze). 
4. Bekon wysmażyć na grillowej patelni, aż będzie chrupki.
4. Ciasto wyłożyć na blat, naoliwić lekko wałek i przygotować 4 owalne placki. Każdy placek posmarować sosem, zachowując dwu centymetrowy brzeg. 
5. Na jednym boku ułożyć pieczarki, bekon i plastry mozzarelli. Drugim przykryć dodatki, zlepić boki, dociskając palcem. Zlepiony bok posypać parmezanem i zwinąć w rulon.
6. Przygotowane pierogi posmarować rozmąconym jajkiem i piec około 20 minut w 210 stopniach.
Więcej pomysłów i codziennych inspiracji na facebooku

2 komentarze:

dziękuję za odwiedziny :)