poniedziałek, 28 lipca 2014

Owsiane babeczki z antonówką i borówkami

Składniki na 12 babeczek:
1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
1 szklanka gorącego mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1/3 szklanki stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 szklanki cukru brązowego
1 duża antonówka
2 czubate łyżki borówek
Płatki zalać mlekiem i odstawić, aż wchłoną cały płyn. Jabłko obrać, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Dodać borówki i wymieszać z mąką, żeby nie opadły na dno foremek. Połączyć z cukrami, proszkiem i sodą. Płatki połączyć z jajkiem i masłem. Szybko wymieszać obydwie miski. Formę do muffinów wysmarować masłem i posypać drobnym cukrem. Wlewać masę do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)