sobota, 26 lipca 2014

Marokańska patelnia z kurczakiem, pomidorami, jajkami i soczewicą

Składniki na 6 porcji:
4 pomidory, bez skóry, w ósemki
4 łodygi selera naciowego, w cieniutkie plasterki
2 ząbki czosnku, w plasterki
1 czerwona cebula, w grubą kostkę
1 biała cebula, w grubą kostkę
szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka cynamonu
sól 
pieprz
1 podwójny filet z kurczaka
5 jajek
oliwa do smażenia
czerwone wino do podlewania
świeże zioła: szałwia, natka pietruszki, oregano, tymianek
Filety umyć, osuszyć i natrzeć solą. W dużej patelni, na oliwie, usmażyć seler, czosnek i obydwie cebule. Podlewać winem, kiedy zaczynają przywierać do dna. Warzywa powinny być lekko twardawe. Soczewicę zalać wodą, centymetr ponad ziarna i gotować kilka minut. Przykryć i odstawić. Do patelni dodać pomidory i posiekane zioła (łyżkę natki zostawić do posypania). Dusić 10 minut. Dodać soczewicę i cynamon, wlać pół szklanki wrzątku i dusić około 20 minut. Na grillowej patelni usmażyć filety, 5 minut przed końcem duszenia pomidorów, dodać mięso do patelni. Ugotować jajka w koszulkach. Pokroić kurczaka w grube plastry i ułożyć na środku dania. Po bokach dołożyć jajka. Całość posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)