środa, 23 lipca 2014

Zielona Frittata. Na sniadanie.


Składniki:
patelnia o średnicy 28 cm
1 mała cukinia
spora garść ugotowanej (3 minuty) fasolki
1 cebula, w piórka
1 łyżka klarowanego masła
sól i pieprz
tymianek i szałwia
6 jajek
1 łyżka śmietany 18% z Piątnicy
2 czubate łyżki grana padano
Na rozgrzanym maśle usmażyć cebulę z ziołami i solą. Zdjąć z patelni. Usmażyć cukinię, na bardzo wysokim ogniu (około 3-4 minuty), żeby nie straciła chrupkości. Dodać fasolkę, cebulę i chwilę razem smażyć (około minuty). Wlać jajka wymieszane z serem, śmietaną, pieprzem i solą. Smażyć 3 minuty, potem, 3 kolejne, przenieść pod grzałkę grilla, w piekarniku.
Jeść, nie zwracać uwagi na płacz dziecka (sic!), na wychodzącego do pracy męża, zapomnieć się... Na jedną minutę...

2 komentarze:

  1. No ja Ci powiem Irmina,że jak nie piekłam z zasady ciast - bo Mama moja wyręcza mnie w tym od lat - tym razem chyba jednak zaszaleję - goście prawie pod drzwiami i czas coś nowego na stół zapodać..... dzięki za inspiracje. pozdrawiam i gratuluję - nie tylko bloga kulinarnego!! Ewa - ta z wakacji w Egipcie ..... kiedyś, dawno temu.

    OdpowiedzUsuń
  2. a komentarz dotyczył sernika z malinami - oczywiście! upssss
    chociaż Fittate też poczynię.E

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)