niedziela, 8 lutego 2015

Ciasto marchewkowe, bardzo marchewkowe.

Ciasto jest przepyszne. To wszystko co mam do powiedzenia ;) Można je wzbogacić orzechami i kremem. I w takiej wersji pojawi się przed następnymi Świętami ;)
Składniki:
4 dobrze ubite szklanki marchewki (6 sporych sztuk)

5 jajek

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki oleju słonecznikowego (można użyć ulubionego)
1 szklanka cukru trzcinowego
1/3 szklanki miodu lipowego
2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki świeżo mielonych goździków
1/2 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren ziela angielskiego
Jajka roztrzepać. Wszystkie składniki wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w 180 stopniach

2 komentarze:

  1. A jakie to ciasto jest w srodku? Bo mi po 50 min jest w srodku mokre i papkowate... pieke dalej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest wilgotne I utrzymuję tę wilgoć nastepnego dnia :) nie wiem czy jesteś tą samą osobą, która pyta mnie na fb o to ciasto, ale jeśli zmiksowałaś wszystko w termomixie to powinnaś zastosowac inny czas pieczenia, jaki nie wiem, bo nie używam :(

      Usuń

dziękuję za odwiedziny :)