niedziela, 8 lutego 2015

Croque Monsieur z pastą z czerwonej fasoli i jajkiem pożyczonym od Croque Madame


Męskie śniadanie. Bez mięsa i "szanowna loża krytyków" rozłożona na łopatki
Pasta:
pół puszki czerwonej fasoli
2 łyżki tuńczyka w oleju 
łyżka skarmelizowanej, czerwonej cebuli (została mi od burgerów, ale najszybciej można ją zrobić tak: zeszklić na oliwie, dodać dwie łyżki wina i łyżkę octu balsamicznego; doprawić solą)
1 ząbek czosnku
sól
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wszystkie składniki, pulsacyjnie, zmiksować w blenderze (kawałki powinny być wyczuwalne)
Dodatkowo:
2 kromki jasnego pieczywa (u mnie pszenno - żytni chleb na drożdżach)
masło do posmarowania kromek
2 plastry dojrzałego cheddara
2 jajka
Posmarować kromki pastą fasolową. Ułożyć plastry sera i przykryć. Wierzch kanapki posmarować masłem i zgrillować/zapiec. Odwrócić, posmarować masłem i znowu zgrillować/zapiec. Jajko ugotować w wodzie z octem winnym, 4 minuty. Przekroić croque monsieur, ułożyć po jednym jajku i czekać na wyraźne pomruki zadowolenia.

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)