środa, 18 lutego 2015

Sałatka z pieczonego łososia z wyjątkowym dressingiem

S.O.S. To nie jest wołanie o pomoc, ani skrót przywołujący służby ratownicze. Wyróżniam, dużymi literami i kropkami dressing, bo mam przekonanie, że zapominamy, jak ważnym jest spoiwem sałat. A ten szczególnie zasłużył na uwagę, bo jak to zwykle w kuchni bywa, powstał jak feniks z popiołu, czytaj z resztek, które od dawna przewracały się w lodówce. 
Przy okazji opowiem króciutką historię, która ostatecznie podbije jego walory. Rzadko, ale zdarza nam się wyjść do pobliskiej restauracji. Smacznie karmią, ale nieestetycznie "podają". Między innymi przez nadmiar rukoli we wszystkim i wszędzie, a przyznacie, że specyficzny smak tej sałaty (trawy) i mało finezyjny kształt, nie do wszystkiego pasuje. Dochodzi do tego, że przy zamówieniu proszę o wszystko bez niej, choć ostatnio przemycili mi ją zawiniętą w roladce z soli ;) W każdym razie po wizycie, w rzeczonej jadłodajni, mamy dość orzechowego przysmaku Włochów. Puentując opowieść i dzisiejszą propozycję, zacytuję męża: "z takim dressingiem, to mogę jeść rukolę codziennie :)"
Składniki na trzy porcje:
250 g świeżego łososia, filet ze skórą
płaska łyżeczka soli himalajskiej różowej
1/3 awokado
1 pęczek rukoli
kilka pełnoziarnistych wafelków (u mnie z dodatkiem kaszy gryczanej)
dressing
10 zielonych oliwek, posiekanych
2 łyżeczki malutkich kaparów, posiekanych
4 filety anchois, posiekane
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżka posiekanych pikli (u mnie kabaczek w sosie miodowym z curry)
1 ząbek czosnku
1 żółtko
70 ml oleju rzepakowego ze Świecia (tłoczony na zimno)

Łososia umyć, osuszyć, naciąć w poprzek i posolić. Piec w rozgrzanym piekarniku, pod grzałką, około 15 minut. Wyjąć i przykryć.
Czosnek rozetrzeć z solą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Stopniowo wlewać olej, za każdym razem dokładnie łącząc go z całością. 
Na środku talerza rozłożyć garść rukoli. Awokado pokroić w paski i rozłożyć na sałacie. Obok kawałki pieczonego łososia. Całość polać dressingiem i posypać pokruszonymi wafelkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)