poniedziałek, 9 lutego 2015

Skórka pomarańczowa kandyzowana

Składniki na jeden słoik o pojemności 300 ml:
1,5 kg pomarańczy (6 sztuk)
2 szklanki białego cukru
50 ml soku pomarańczowego
50 ml wody
2 gałązki tymianku
Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem (nie trzymać w gorącej wodzie). Każdą przekroić na pół i wycisnąć sok. Zostawić kieliszek, resztę wypić :) Z wyciśniętych połówek wydrążyć białą, gorzką skórkę, najlepiej łyżką stołową. Umyć ręce, opłukać, jeszcze raz, wydrążone skórki (pozbywamy się goryczy) i rozpłaszczyć dłonią na desce do krojenia. Pociąć w cieniutkie paseczki, później w drobną kostkę. Cukier rozpuścić w podgrzanym soku i wodzie. Dodać skórki, igiełki tymianku i gotować, na małym ogniu, około 40 minut. Zostawić do wystudzenia. Na wierzchu cukier stwardnieje. Wymieszać przestudzoną skórkę i przełożyć do słoika. Trzymać w lodówce do wyczerpania zapasów ;) Używać do deserów, wypieków drożdżowych, do mięsa z kaczki... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)