sobota, 6 kwietnia 2013

sacchettini z ricottą i truflami na pomidorowej pierzynce pod beszamelem - gotowanie było znacznie krótsze ;)

pamiętacie rosół z kaczki (klik)? zostały mi saszetki to je zapiekłam, a co tak będą wysychać;)
wszystko co potrzebowałam do tej kombinacji było pod ręką, dwie głodne "gęby" są zawsze:)
składniki na sos pomidorowy

12 pomidorków koktajlowych
4 suszone pomidory w oliwie
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
garść listków bazylii
4 anchois
sól morska
świeżo mielony pieprz
łyżka oliwy 
posypane solą pomidorki koktajlowe dusiłam na oliwie przez 10 minut; przełożyłam do miski blendera, dodałam pozostałe składniki i dokładnie zmieliłam; masę przełożyłam na tę samą patelnię i odparowałam cały płyn; sos przełożyłam do żaroodpornego naczynia, ułożyłam sacchettini i polałam beszamelem;
beszamel
2 czubate łyżki masła z solą morską
2 płaskie łyżki mąki
pół litra tłustego mleka
120 g pełnotłustej goudy
świeżo starta gałka muszkatałowa
solidna garść parmezanu
masło rozpuściłam w rondelku i od razu dodałam mąkę; ciągle mieszając, dolewałam zimne mleko; kiedy sos gęstniał dolewałam kolejne mililitry i tak kilka razy, aż wlałam całość:) dodałam startą goudę, doprawiłam gałką i odrobiną soli (uwaga!masło było słone)
całość zapiekałam 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku; 5 minut przed końcem posypałam zapiekankę parmezanem...
nigdy nie jadłam trufli, ale jeśli w gotowym nadzieniu dają taki aromat to jutro biorę świnię pod pachę i ruszam na grzybobranie;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)