niedziela, 9 marca 2014

Grillowany camembert z orzechami w miodzie, filecikami pomarańczy, piersią w oleju sezamowym i awokado w pomarańczowo - miodowym sosie

Składniki na 3 porcje:
3 okrągłe sery typu camembert, ulubione
piersi kurze, po 100 g każda
2 pomarańcze
100 g włoskich orzechów
pół łyżki miodu lipowego
1 awokado
pół główki sałaty lodowej lub ulubiony mix sałat
kilka łyżek wyciśniętego soku z pomarańczy
Sos:
1 łyżka miodu
2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
pół łyżeczki musztardy angielskiej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej z pestek winogron
sól morska
Marynata do mięsa:
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka octu winnego z gruszki
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego

Filetowanie pomarańczy. Owoce wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Ściąć z góry, z dołu i postawić, ściętą stroną, na desce. Ścinać, bardzo ostrym nożem, skórkę, tak żeby odsłonić miąższ. Wziąć pomarańczę w dłoń i nacinać, bardzo blisko, białej błonki, wycinając kolejne fileciki. Każdą niewyciętą błonkę, przełożyć jak stronę książki, aż wytniemy wszystkie. Z reszty wycisnąć sok, który wykorzystamy do sosu.
Sos. Połączyć wszystkie składniki i stopniowo wlewać olej. Doprawić solą.
Filety. Naciąć w poprzek i zanurzyć w marynacie na 30 minut. Pozostawić w temperaturze pokojowej. Grillować na najwyższej półce piekarnika z najwyższą mocą grzałki po 5 minut z każdej strony. W tym czasie rozgrzać patelnię grillową. Sery posmarować oliwą i opiec z każdej strony po 5 minut.
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Na chwilę zdjąć z patelni i wlać 2 łyżki soku z pomarańczy i łyżkę miodu. Chwilę podgrzewać, dołożyć orzechy i mieszać, aż odparuje cały sok, a miód zacznie się delikatnie pienić. Zimne orzechy sklejają się z miodem i trudno je rozdzielić. Jeśli nie użyjemy ich od razu, trzeba jeszcze raz chwilę podgrzać z łyżką soku lub wody.Podanie najlepiej prezentuje zdjęcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)