wtorek, 11 marca 2014

Kokosowa zupa z dorszem, cytryną i prażonym selerem

Rozmroziłam słuszną porcję podarowanych dorszy. Pierwszy pomysł miałam na roladki w sosie chrzanowym, ale po odmrożeniu okazało się, że tylko częściowo są wyfiletowane. Tak jak uwielbiam ryby, tak nie cierpię ich filetować. Inny pomysł podsunęła puszka mleka kokosowego, które zostało po tajskim tygodniu. Mleko jest, ryba jest, cytryny są, a wszystko dobrze zakropione okrzykiem radości męża. Od dawna, między wierszami, wspominał rybną zupę, gotowaną przez ciocię Renię. Twierdzi, że tylko Ona potrafi odpowiednio zagospodarować to, co zazwyczaj ląduje za burtą. Nie ma szans, bez kręgosłupa i głowy, powtórzyć czy nawet zbliżyć się do tego smaku, dlatego płynąc pod prąd, zaryzykowałam wersję rybnej z rybną wkładką, ale o innej, bardziej orientalnej nucie. Po raz pierwszy Nastolatek kręcił nosem, ale Czterdziestolatek był zachwycony. Dołożył trzy razy, a jak przy tym mruczał...
Składniki na 5 porcji:
250 g pora, pokrojonego w drobne paseczki
50 g świeżego imbiru, pokrojonego w drobniutką kostkę
skórka z jednej cytryny, w kostkę
pół łyżeczki cukru brązowego
100 ml białego wina
4 filety z dorsza, ze skórą
dodatkowo:
ćwiartka selera, pokrojona w cieniutkie słupki
10 cm kawałek pora, w drobne paseczki
łyżka masła klarowanego
gruby plaster cytryny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej kolendry
sól morska
świeżo mielony pieprz
2 czubate łyżki śmietanki kokosowej
imbir w proszku
sok z połówki cytryny
Na maśle usmażyć imbir, skórkę i por, podlać białym winem, posolić, zalać wodą i zagotować. Na garnek nałożyć sito, włożyć do niego dorsze, przykryć szczelnie i gotować na wolnym ogniu, aż białko ryby się zetnie (u mnie około 10 minut). Filety ostudzić, obrać ze skóry i przełożyć do miseczek, w których podamy zupę. Wywar zmiksować, dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, sokiem i imbirem. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć plaster cytryny, aż zacznie brązowieć, zdjąć z patelni i kilka minut smażyć na cytrynowym maśle słupki selera i por. Przełożyć porcję do miseczek z rybą i zalać zupą. Podać posypane ziołami lub przed rozlaniem wsypać zioła do garnka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)