poniedziałek, 3 marca 2014

Owsiane rozetki, deser bez pieczenia.

Przeszukujący spiżarnię łasuch, któremu niebezpiecznie spadł cukier, aż podłoga zadrżała, jest największym zagrożeniem dla otoczenia. Warczy, burczy, trzaska! Lepiej spiąć cugle i wydzierając mu z rąk resztki masła orzechowego, herbatników, czekolady, przygotować szybki deser.  
Porcje na dwie rozetki o średnicy 15 cm.
Spód:
100 g zmiksowanych herbatników maślanych

50 g uprażonych na suchej patelni płatków owsianych
2 łyżki miodu jasnego
4 kostki gorzkiej czekolady
100 g masła
polewa biała:
50 g białej czekolady
łyżka cukru pudru
2 łyżki mleka
3 mrożone truskawki
polewa ciemna:
czubata łyżka masła orzechowego
łyżka prażonych orzechów włoskich
W rondlu rozpuścić miód, masło i czekoladę. Dodać płatki i herbatniki. Naczynia, o średnicy 15 cm każde, wysmarować masłem i przełożyć masę. Wyrównać łyżką, ubić i wstawić na chwilę do zamrażalnika lub na dłużej do lodówki (jeśli nikt nie ściga Cię w kuchni wilczym wzrokiem). Białą czekoladę rozpuścić ze śmietanką, dodać cukier i przelać, chłodną, na pierwszy spód. Masło orzechowe rozpuścić i polać drugi spód. Ponownie odstawić do schłodzenia. Podać z truskawkami, borówkami lub malinami, drugą posypaną orzechami.

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)