sobota, 8 marca 2014

Pełnoziarniste spaghetti z arachidowym pesto i włoskim salami

Składniki na 3 porcje:
3/4 opakowania pełnoziarnistego makaronu spaghetti
5 plastrów szynki parmeńskiej
5 plastrów salami
5 suszonych pomidorów z oliwy, suszonych przeze mnie, latem, w pięknym, polskim słońcu
2 łyżeczki odsączonych kaparów
2 łyżki oliwy z pomidorów
2 czubate, starte łyżki parmezanu
1 łyżeczka brązowego cukru
Pesto:
5 łyżek oliwy
2 garście rukoli
60 g fistaszków
1 ząbek czosnku
odrobina soli (zależy od ilości soli w wędlinach)
Ugotować wodę na makaron z mniejszą ilością soli.  Fistaszki obrać z łupinek i skórki i uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki pesto włożyć do blendera i zmiksować. Powinno przypominać gęstą śmietanę (można regulować oliwą). Do wody włożyć makaron i w tym samym czasie, na dużej patelni rogrzać olej z pomidorów. Dodać pokrojone w paski wędliny, pomidory i kapary.
Smażyć trzy minuty. Przełożyć makaron, prosto z garnka na patelnię, dodać dwie czubate łyżki pesto, cukier i parmezan. Wymieszać zawartość patelni. Jeśli cokolwiek przywiera do dna, podlać taką ilością wody z makaronu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Pastę podać polaną olio peperoncino, posypaną serem, rukolą, świeżo zmielonym pieprzem... Czym lubicie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)