piątek, 9 maja 2014

Zapiekane naleśniki z twarogiem, miodem i rodzynkami.

Naleśniki. Gastronomiczna "śmieciarnia". Z owocami, warzywami, farszami, nutellą, bakaliami, twarożkami. Zawijane, złożone w kopertę, w wersji tortowej, jeden na drugim,  crepes, płonące. Bez nich śniadania, lancze, desery byłyby jak kobieta bez torebki. Niepełne. Łatwo nimi nakarmić całą watahę wygłodniałych "wilków", zaskoczyć amatorów dobrego jedzenia czy przemycić w nich wartościowe składniki dla dzieci "niejadków". Są obecne w wielu kuchniach świata, ale nie wiadomo kto zrobił je po raz pierwszy. Wiadomo, natomiast, że każda pani domu ma swój ulubiony przepis na ciasto i chowa w nim ulubione ingrediencje. A co łączy wszystkie naleśniki świata... patelnia!
Dobra przyjaciółka, sprawdzona w boju, z dobrego "materiału", bo inaczej z przyjemności nici. Smażenie stanie się koszmarem, ciasto wyląduje w koszu, a dodatki uparcie będą przypominać o niedbałym wykończeniu. Wyobraźcie sobie taki scenariusz. Fryzjer, kosmetyczka, nowa sukienka, buty na obcasach i ... parciana torba! 

Ciasto na 12 naleśników, o średnicy 20 cm:
2 szklanki mąki, około 380 g
2 i pół 5 szklanki letniej wody    
cukier wanilinowy
2 łyżki cukru, około 50 g
2 czubate łyżki jogurtu greckiego, około 100 g
1 jajko
1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub stopionego masła
olej rzepakowy do smarowania patelni
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, minimum pół godziny przed smażeniem. Ciasto powinno być lejące. Jeśli zgęstnieje w tym czasie, dolać odrobinę wody. Rozgrzaną, kamienną patelnię posmarować olejem i wlewać pół chochli, do zupy, ciasta. Smażyć po około 1,5 minuty z każdej strony i odkładać jeden na drugi. 
Farsz.
250 g chudego twarogu
2 łyżki podgrzanego miodu
ziarenka z połówki laski wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
2 łyżki rodzynek, namoczonych we wrzątku
szczypta soli
Sparzone rodzynki osuszyć na sitku. Wymieszać z podgrzanym miodem i pozostałymi składnikami.
Na jednej połówce naleśnika rozsmarować 2 łyżki farszu. Zawinąć 8 naleśników w koperty, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania i piec około 7 minut z funkcją termoobiegu. 
W drugiej propozycji ukryłam maliny. Po podgrzaniu posypałam cukrem pudrem i wiórkami czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)