czwartek, 10 lipca 2014

Grillowana cukinia z grzankami z pastą kalamata i pietruszkowym dressingiem. Letni i lekki lunch.

Składniki na 3 porcje:
mix ulubionych sałat
10 oliwek kalamata
15 g sera cheddar, startego na drobnych oczkach
6 kromek bagietki
12 pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
1 duża cukinia
oliwa z oliwek
pół pęczka pietruszki
1 ząbek czosnku
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
pół łyżeczki soli i cukru
1 łyżka octu ryżowego lub z białego wina
Cukinię zeskrobać obieraczką do warzyw w podłużne paski. Posypać solą i odstawić na 30 minut. Sałatę opłukać i osuszyć. Listki natki, czosnek, sól, cukier, ocet i jogurt zmiksować w blenderze. Oliwki obrać z pestek, rozgnieść kciukiem i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać starty ser, 2 łyżki oliwy i dokładnie rozetrzeć. Posmarować kromki bagietki pastą i grillować 4 minuty. W tym czasie rozgrzać grillową patelnię z łyżką oliwy. Cukinię wypłukać z soli, osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć na patelnię. Grillować około 3 minuty, aż zacznie zmieniać kolor na złocisty.
Na dużym talerzu rozłożyć sałatę, pomidorki, cukinię, polać dressingiem, ułożyć fetę i podać z grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)