piątek, 25 lipca 2014

Owocowe racuchy. Z papierówką, bananem, borówkami i czerwoną porzeczką.


Składniki na 10 sporych racuchów:
Zaczyn:
25 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
200 g ciepłego mleka
Wymieszać i zostawić na 15 minut.
Pozostałe składniki:
300 g mąki 650
60 g stopionego masła
60 g cukru
2 jajka, roztrzepane
1 cukier wanilinowy
2 łyżki śmietany z Piątnicy 18%
1 banan
1 papierówka, dojrzała
garść borówek
kilka gałązek czerwonej porzeczki, do podania
cukier puder do posypania
masło klarowane do smażenia
Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo i pokroić w grubszą kostkę. Banana obrać, przeciąć wzdłuż i pokroić w grubsze plastry. Borówki, pokrojone jabłka i banany wymieszać z mąką. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i dopiero teraz dodać do mąki. Odstawić na pół godziny. Smażyć na średnim ogniu z obydwu stron, aż będą złociste. Podać posypane cukrem pudrem i czerwoną porzeczką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)