wtorek, 10 marca 2015

Razowa babka bananowa z białym makiem i pomarańczowym lukrem

Od dziewięciu miesięcy mam w kuchni małego pomocnika. Kiedyś kuchnia była moim azylem. Dzisiaj mam obowiązek się nią podzielić. Interesuje go wszystko, od stukających naczyń, poprzez odgłosy piekarnika, zmywarki czy miksera. Ale największą ciekawość wzbudza cała rodzina przy stole. Bacznie obserwuje wszystkie ruchy, szczególnie te, które zmierzają w stronę ust, z kolejnym kęsem. Ta ciekawość powoduje, że uwzględniam jego niemowlęcą dietę w przygotowaniu posiłków dla nas wszystkich. Od początku stałej diety ulubionym owocem był banan. Ci, którzy piekli, choć raz, bananowe ciasto, widzą, że aromat jest obłędny i nikogo nie pozostawia obojętnym. Tym bardziej Kacpra, któremu zmysł węchu równie szaleje, co zmysł smaku ;)  
Składniki na formę do babki z kominem:
150 g mąki pszennej 450
100 g mąki pszennej razowej
3 czubate łyżki białego maku (może być niebieski)
3 bardzo dojrzałe banany
4 łyżki syropu klonowego
100 ml maślanki
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
płaska łyżeczka cynamonu
110 g miękkiego masła
lukier
2 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy, świeżo wyciśnięty
Masło utrzeć na puszystą masę (mikserem). Dodać po jednym jajku i dalej ucierać. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z miodem (jeśli nie mamy płynnego, rozgrzać) i maślanką. Stopniowo dodać do masy maślanej. Ręcznie dodać obydwie mąki z proszkiem, sodą i makiem. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać ciasto i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 40 minut.
Babkę chwilę studzić w formie. Wyjąć na kratkę. Przygotować lukier i rozsmarować pędzelkiem na jeszcze ciepłej babce.
*Przepis inspirowany tym, stąd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)