niedziela, 22 lutego 2015

Śniadaniowa tarta

Małymi kroczkami, przygotowuję wielkanocne menu. Zaczynam wcześnie, bo mam małego pomocnika, który też eksperymentuje z jedzeniem, tyle, że on na podłodze i tworzy prawdziwy tor przeszkód ;)
Rok temu zrobiłam wytrawny sernik z tuńczykiem, ale nie wzbudził zachwytu, wręcz nie został zauważony, a kosztował mnie mnóstwo czasu. W okresie przedświątecznym, czas jest najcenniejszy, dlatego szukam rozwiązań szybkich, ale nie kosztem smaku. Pierwszą, stałą, jak twierdzą Panowie, propozycję już znalazłam :)

Składniki na tartę o średnicy 24 cm:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 ugotowane jajka
1 puszka tuńczyka w oleju
6 plastrów mozzarelli, w kostkę
3 oliwki
kilka kaparów
3 łyżki oleju z tuńczyka
3 garście rukoli
masa jajeczna
3 jajka
3 łyżki kremowego jogurtu naturalnego
3 łyżki posiekanego szczypiorku
płaska łyżeczka białej soli himalajskiej
1/4 łyżeczki kurkumy, kuminu, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu
pół łyżeczki suszonego estragonu, koniecznie


Formę do tarty wysmarować masłem, wykleić spód i boki ciastem francuskim, położyć papier do pieczenia i obciążyć, na przykład, fasolą. Piec 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki masy jajecznej. Ostudzić lekko podpieczony spód i wylać masę. Posypać pokrojoną mozzarellą, ułożyć połówki jajek, kawałki tuńczyka, ozdobić oliwkami, kaparami i piec, w tej samej temperaturze, 30 minut.
Podać na rukoli polanej łyżką oleju z tuńczyka. 

7 komentarzy:

  1. gdzie można kupić taką sól? co ona takiego w sobie ma? widzę, że cały czas ją stosujesz , ja osobiscie pierwszy raz o niej słyszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w każdym supermarkecie (ja kupuję w P&P); biała najwięcej wapnia, różowa żelaza

      Usuń
  2. Ładnie wygląda taka tarta, zresztą na pewno jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę ją dzisiaj robiła, znajomi jutro przychodzą na urodziny ;) a wiem,że Mama planuje ja zrobić w święta. Już wiem,że będzie boska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochane Dziewczyny :) Może podnieś sobie poprzeczkę i sama zrób kruche ciasto? Mam już taki test za sobą i było jeszcze lepiej :)

      Usuń
  4. Przepis mnie kusi, ale... czy bedzie dobra na zimno ? mmm zrobilabym dzis wieczorem i jutro zabralabym dla nas na piknik ?

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)