piątek, 20 lutego 2015

Śledzie z curry, w musztardach


Nie lubię śledzi, tych klasycznych, w oleju. Te lubię. On też lubi, starsze dziecko nie chce spróbować, młodszemu jeszcze nie wcisnę. Może Wy spróbujecie?
Składniki:
5 filetów, matiasów
4 czubate łyżki śmietany z Piątnicy, 18%
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy kieleckiej 
1 łyżka sosu sojowego
1 czerwona cebulka, w kosteczkę
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
świeżo mielony, czarny pieprz
pół łyżeczki curry
Filety opłukać, zalać zimną wodą. Po godzinie zmienić wodę i moczyć kolejną. Po tym czasie odsączyć. W trakcie przygotować sos, mieszając wszystkie składniki. Schłodzić. Wymieszać ze śledziami, odstawić na godzinę do lodówki. Podać z ziemniakami, w mundurkach.

2 komentarze:

  1. są lepsze składem śmietany niż Piątnica, natomiast przepis wypróbuję na pewno:)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)