piątek, 29 maja 2015

Naleśniki z truskawkami. Jak z najlepszego baru mlecznego.

Lepsze jadłam tylko raz, a właściwie ciągle, ale w jednym miejscu, barze mlecznym, na Placu Wolności w Poznaniu. Ale to było dwadzieścia lat temu...
Składniki na 10 sztuk (duża patelnia):
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
pół szklanki wody gazowanej
szczypta sody
szczypta soli
2 łyżki zmiksowanych truskawek
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
1/3 szklanki oleju kokosowego lub z pestek winogron
dodatkowo:
serek waniliowy z Grudziądza
miseczka umytych, poćwiartowanych truskawek
Wszystkie składniki zmiksować. Odstawić ciasto na minimum pół godziny. Smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni. Na każdym rozsmarować łyżkę serka, na połowie ułożyć truskawki, przykryć drugą i złożyć w kopertę. 

2 komentarze:

dziękuję za odwiedziny :)