czwartek, 21 maja 2015

Dorsz w papilotach z sałatą masłową i sosem winegret. BLW

Papiloty układamy na dużym talerzu, rozchylamy górę, zanurzamy w sosie świeżą bagietkę i już. Kacprowi najbardziej smakowało "mokre" pieczywo, Wiktor narzekał, że mała porcja, a tatuś, pokornie, zjadł swoją w ciszy ;) A ja... Patrzyłam z miłością, na wszystkich i każdego z osobna. Kocham ich karmić.
Składniki na 4 porcje:
4 filety z dorsza, bez skóry, dokładnie obrane z ości
8 plastrów cytryny, bardzo cienko pokrojonych, niewoskowanych, ekologicznych, wyszorowanych i sparzonych
4 suszone pomidory, posiekane
2 łyżeczki kaparów, posiekanych
4 gałązki natki pietruszki
4 gałązki mięty ogrodowej
1 cebula, w kostkę
2 ząbki czosnku, w plasterki
sporo świeżo mielonego pieprzu
4 łyżki śmietany 18%
4 plastry zimnego masła
kilka kropel oliwy
Potrzebujemy cztery arkusze folii aluminiowej. Na środku każdego układamy dwa plastry cytryny, na nich dorsza. Rybę przyprawiamy pieprzem, posypujemy kaparami, pomidorami, natką. Kładziemy łyżkę śmietany, przykrywamy dwoma plastrami cytryny i posypujemy miętą. Zbieramy boki folii i skręcamy, zostawiając lekko uchylony otwór. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. W tym czasie przygotowujemy sos do sałaty.
Składniki na sos (od roku):
1 ząbek czosnku
1 łyżka miodu lipowego
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżka soku z cytryny
olej lniany (około 70 ml)
łyżeczka posiekanych kaparów
opcjonalnie 2 filety anchois
Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z musztardą, miodem, kaparami (anchois) i sokiem z cytryny. Stopniowo dolewamy olej.
Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Mieszamy z sosem w dużej misce lub polewamy liście sałaty na talerzu.
Inspiracja z ostatniego Kukbuka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)