środa, 27 kwietnia 2016

Fusilli gigante z klopsikami z indyka, młodym szpinakiem i młodym czosnkiem

Warzywniaki zaczynają przykuwać uwagę. Pojawiły się już młode pędy botwinki, szpinaku, szczaw. Rzodkiewka, kalarepa, młody czosnek. W telewizji zielona rewolucja, na talerzach coraz mniej mięsa. Nie bronię się przed nim ostatecznie, ale zaczynam omijać wieprzowinę, wołowinę kupuję już tylko do hamburgerów, kurczaki z wiadomego źródła. Indyka kupuję w wybranych miejscach. Mam przekonanie, że smakuje podobnie i nie dziwię się, kiedy ten sam przepis smakuje za każdym razem inaczej. Potrafię przygotować i udziec, i filet, i golonki, a nawet szyje. Dlatego do pulpetów używam już tylko jego.
W wielu miejscach nie chcą mielić drobiu (nie wiem skąd taka polityka), ale dla tych którzy nie mają maszynki, wystarczy malakser. Przygotowałam masę, z której zrobiłam dwa dania. Przepis na zupę tutaj. Przepis na makaron poniżej.

Składniki:
Pulpety:
800 g piersi z indyka
pół szklanki suchej kaszy jaglanej
2 kromki orkiszowego chleba
2 średnie, czerwone cebule
4 ząbki czosnku

łodygi z pęczka szpinaku
1 jajko
sól, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:
pęczek szpinaku
główka młodego czosnku
płatki parmezanu lub grana padano
200 ml kremówki
woda z gotowania makaronu
Ze szpinaku oderwać liście, umyć i osuszyć (łodygi zmielić z mięsem). 
Kaszę sparzyć dwukrotnie. Zalać szklanką zimnej wody i gotować, aż wchłonie płyn. Ostudzić. Pozostałe składniki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać kaszę, jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Formować maleńkie kuleczki (do fusilli użyłam 1/3 masy) i obsmażyć na oliwie. Dodać opłukane i pokrojone liście szpinaku, plasterki czosnku z całej główki, delikatnie posolić i dusić, aż liście stracą sprężystość. W tym czasie ugotować makaron, al dente. Przełożyć bezpośrednio do rondla, wlać 200 ml kremówki, pół szklanki wody, zwiększyć ogień, mieszać, aż zacznie gęstnieć.
Podać z wiórkami parmezanu i świeżą natką. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.


1 komentarz:

  1. Ależ wiosennie na talerzu, tak zielono, a połączenie w ogóle bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)