środa, 15 października 2014

Zapiekana, kokosowa jaglanka z owsiano - kokosową kruszonką i imbirowymi jabłkami. FIT czy nie FIT?

Śniadanie czy deser? Takie dania rodzą się zupełnie przypadkiem. W poniższym opisie znajdziecie przepis na mus z jabłek, który został mi po przetworzeniu dwóch toreb, nie byle jakich, lecz prawdziwych, zapomnianych przez świat, koszteli. Cudownie smakują w postaci soku, przetarte bez żadnych dodatków. Najlepiej, jednak, sprawdzają się w musach. Niewiele wody, odpowiednio słodkie i odpowiednio kwaśne. Życzliwa sąsiadka Karolcia obdarowała mnie tym prezentem, który trafił do dwudziestu słoików. Część z imbirem i cytryną, część z cynamonem i syropem z kwiatów z czarnego bzu. Została malutka miseczka, która czekała na wenę. Ta przyszła z nowym wyzwaniem Ewy Chodakowskiej, połową puszki mleka kokosowego i od dawna przekładanymi wiórkami. Zmieniłam lekko koncepcję z FIT na LIGHT i mam i deser i drugie śniadanie.
Składniki na 4 formy do zapiekania o średnicy 12 cm:
kasza:
100 g kaszy jaglanej
pół puszki mleka kokosowego
łyżka wiórków kokosowych
łyżka miodu lipowego
płaska łyżeczka cynamonu
szczypta soli morskiej
kruszonka:
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka mąki owsianej
1 łyżka cukru trzcinowego
40 g zimnego masła
jabłka:
4 małe jabłka lub gotowy mus jabłkowy, ale z domowej spiżarni
pół centymetra świeżego imbiru
skórka otarta z połówki cytryny
sok z połówki cytryny
łyżka miodu
1. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i pokroić w ósemki. Imbir zetrzeć na tarce. Cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć połowę. Wymieszać jabłka z imbirem, miodem, skórką i sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Do garnka wlać 2 łyżki wody, dorzucić jabłka i dusić około 10 minut aż zaczną się rozpadać.
2. Kaszę sparzyć dwukrotnie. Zalać wrzątkiem, odcedzić i powtórzyć czynność. Zagotować mleko ze szklanką wody, dodać kaszę i szczyptę soli. Gotować 10 minut. Po tym czasie przykryć i odstawić na kolejne 10 minut. Do jeszcze gorącej kaszy dodać wiórki, miód, cynamon i dokładnie wymieszać.
3. Wszystkie sypkie składniki kruszonki rozetrzeć z zimnym masłem.
4. Foremki wysmarować roztopionym masłem (bardzo cieniutko). Dno wyłożyć czubatą łychą kaszy, przykryć jabłkami i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.

2 komentarze:

dziękuję za odwiedziny :)