czwartek, 9 października 2014

Rieska. Ziemniaczane chlebki.

Uwielbiam ziemniaczane wariacje. Placki, tortille, puree, pieczone, gratin, faszerowane. Tym chętniej wypróbowałam przepis na fińskie chlebki. Prosty i łatwy, który ucieszył amatorów i ziemniaków i pizzy. Chlebki są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. W połączeniu z proponowanymi dodatkami stanowią szybszą i zdrowszą wersję placków ziemniaczanych.
Składniki na 4 sztuki:
ciasto:
5 średnich ziemniaków
3 łyżki mąki
1 jajko
ćwierć łyżeczki soli
dodatki:
smażona kiełbasa lub skwarki
grecki jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
Ziemniaki ugotować w mundurkach z łyżeczką soli. Ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko i sól. Wyrobić ciasto i podzielić na cztery części. Blachę do pieczenia włożyć papierem. Każdą porcję ciasta rozciągnąć na placek o grubości półtora do dwóch centymetrów, nakłuć widelcem i delikatnie oprószyć mąką.
Zostawić na czas nagrzewania piekarnika do 220 stopni. Piec około 15 minut aż będą ładnie zrumienione. W tym czasie usmażyć, na suchej patelni, pokrojoną w kostkę kiełbasę lub wędzoną słoninę, jeśli wybierzecie skwarki. Ciepłe chlebki podać z kleksem jogurtu i wysmażoną kiełbasą.
Oryginalny przepis stąd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)