piątek, 11 listopada 2016

Maccheroni z cukinią i szafranem. BLW

Inspiracją był jeden z programów Top Chef Gwiazdy od kuchni. Nie znam twórczości rzeczonych, ale kilku uczestników kojarzę z różnych rozrywkowych programów. Większość z nich ma bardzo przerośnięte ego, to kuchenne oczywiście. Ale są wśród nich też perełki. Olbrzym, o niewybrednych rysach, który z wielką czułością opowiada o miłości do córki i gotowania. Poczytałam o nim trochę w necie i okazuje się, że jest aktorem (duże zaskoczenie) i trenerem personalnym (tego się spodziewałam). Pan Tomek, skromny facet z niecodzienną wyobraźnią kulinarną, przygotował ten przepis pod okiem Giancarlo Russo, ambasadora włoskiej kuchni w Polsce.

Składniki:
250 g makaronu maccheroni (może być rigatoni lub garganelli)
pół cukinii
1 szalotka, w drobną kostkę
pół łyżeczki szafranu
pół szklanki bulionu (przepis na bulion tutaj)
pół szklanki startego grana padano lub parmezanu
łyżka oliwy
Podgrzać bulion i dodać szafran. Zostawić na kilkanaście minut. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Połowę cukinii pokroić w drobną kostkę, połowę w cieniutkie plasterki. Na rozgrzaną oliwę wrzucić szalotkę i cukinię w kostkę. Smażyć aż trochę zmiękną. Pod koniec dodać plasterki cukinii. W tym samym czasie gotować makaron o dwie minuty krócej niż zaleca producent. Podsmażone warzywa zalać szafranowym bulionem, dodać ser i makaron prosto z garnka. Mieszać energicznie aż rozpuści się ser i część płynu odparuje. Makaron podać posypany świeżo startym pieprzem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)