niedziela, 22 czerwca 2014

Drożdżowe rollsy z wędzoną papryką, masłem szałwiowym i parmezanem. Krem z dyni.

Składniki na 25 rollsów:
Ciasto:
350 g mąki
25 g drożdży
120 g ciepłego mleka
70 g stopionego masła
1 jajko
płaska łyżeczka soli
łyżeczka wędzonej papryki (może być ostra, słodka, może być inna przyprawa)
łyżeczka czosnku (opcjonalnie)
łyżeczka cukru
łyżka masła
5 listków szałwii
4 łyżki startego parmezanu
1 jajko do smarowania
Z mleka, cukru, łyżki mąki i drożdży zrobić rozczyn. Odstawić na 10 minut. Połączyć wszystkie składniki i wyrabiać mikserem (końcówki haki) 7 minut. Odstawić do wyrośnięcia (około 40 minut). Podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20X30. W rondelku stopić masło i podsmażyć listki szałwii. Lekko przestudzić. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem szałwiowym, posypać papryką, parmezanem i zwinąć w rulon.
Kroić, ukośnie, w literę "V". Odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Podałam z kremem z dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)