czwartek, 19 czerwca 2014

Sałatka kuskus. Na ciepło i na zimno. Dodatek do grillowanego kurczaka.

Składniki na 4 porcje:
400 g kaszy kuskus
1 duży pomidor, sparzony i obrany ze skóry
8 zielonych oliwek, w ćwiartki
2 łyżeczki kaparów
10 listków szałwii
skórka otarta z połówki cytryny lub paski julienne
łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanego pora
1 młoda cebula
4 łyżki oliwy z pomidorów
świeża mięta
garść rukoli
sól
chlust białego wina
Kaszę zalać osolonym wrzątkiem, 2 cm ponad powierzchnię. Przykryć i odstawić na 10 minut. Dodać skórkę cytrynową i rozpulchnić widelcem. Na dużej patelni rozgrzać olej z pomidorów, dodać por, cebulę, szałwię i smażyć 3 minuty. Dodać oliwki, kapary i smażyć kolejne 3 minuty. Podlać winem. Dodać pokrojonego w grubą kostkę pomidora, zwiększyć ogień i dusić razem około minuty. Po tym czasie dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Przed podaniem dodać posiekaną rukolą i miętę.

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)