wtorek, 24 czerwca 2014

Penne rigate z pieczonymi burakami, szparagami, łososiem i kozim serem. Prawdopodobnie najlepsze w sezonie.

Składniki na 6 porcji:
400 g świeżego łososia, w paski
500 g makaronu penne rigate
200 ml wody z gotowania makaronu
6 buraków, odmiana podłużna
6 marchewek, średniej wielkości
3 ząbki czosnku, w łupinkach
sok z połówki cytryny
oliwa
1 łyżka miodu
łyżeczka morskiej soli
pęczek zielonych szparagów
pół szklanki wyłuskanego, zielonego groszku
1 cebula, w piórka
listki z gałązki rozmarynu
listki z 2 gałązek tymianku i złotego oregano
listki z dwóch gałązek szałwii
skórka z połówki cytryny (paski julienne)
Buraki i marchewki obrać ze skóry. Podzielić buraki na ćwiartki, marchewki wzdłuż, na połówki. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Posolić, polać obficie oliwą, skropić sokiem z cytryny, polać miodem i zapiekać razem z czosnkiem, przez godzinę, w 200 stopniach (bez termoobiegu). Ostudzić. Pokroić na mniejsze paski, przypominające wielkością makaron.
Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, obrać i pokroić w ukośne kawałki. Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Podsmażyć cebulę, po 3 minutach dodać szparagi. Smażyć 4 minuty i dodać groszek. Po chwili dodać zioła, łososia, pieczone warzywa (czosnek wycisnąć z łupinek) i dokładnie wymieszać. Dusić w trakcie gotowania makaronu.
Makaron ugotować w wielkim garnku, w osolonej wodzie, dwie minuty krócej niż zaleca producent. Odcedzić zachowując część wody. Przełożyć z powrotem do garnka wraz z zawartością patelni, polać obficie oliwą i dokładnie wymieszać. Dolewać stopniowo wodę (makaron powinien błyszczeć, a konsystencja powinna być luźna). Gorące danie przełożyć na głębokie talerze i posypać obficie startym kozim serem.

2 komentarze:

  1. Mmm pychota :)

    Zapraszam do siebie na kotleciki z kalafiora!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny :)