czwartek, 18 czerwca 2015

Fasolka szparagowa, ta sama, a jednak inna. BLW

Fasolka szparagowa z pistacjami i bułką tartą to pomysł, który urodził się w urodzinowy dzień Kacpra. Tyle, że wtedy pistacjowej panierki użyłam do brokuła. Bardzo ożywione warzywo samodzielnie odegrało ważną rolę na urodzinowym przyjęciu i posłużyło za temat konwersacji, nawet, kilku osobom. Powtórzę za nimi: ale dobra ta "bułka", co w niej jest takiego chrupiącego? W fasolce sprawdziła się nie gorzej. Słonawy smak orzeszków zmienił zwykłą bułkę i znane wszystkim danie w przysmak lata. 
Składniki dla 3 osób:
pół kilo fasolki, u mnie żółta
1 łyżka jasnego panko (u mnie z ciabatty) lub zwykłej bułki tartej
1 łyżka posiekanych pistacji
1 łyżka masła
Fasolkom obciąć końcówki. Opłukać i włożyć do wielkiego garnka, zalać zimną wodą (posolić tylko dla dorosłych i starszych dzieci). Gotować około 6 minut (powinna być jeszcze chrupiąca). Odcedzić i włożyć do lodowatej wody na kilka sekund, żeby zatrzymać proces gotowania. Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać bułkę i pistacje, lekko podprażyć (powinna mieć złoty kolor). Przełożyć odsączoną fasolką i potrząsnąć, kilka razy, patelnią, żeby wszystko się dokładnie połączyło. Wcinać samą lub na sałacie z grillowanym dorszem.

2 komentarze:

dziękuję za odwiedziny :)