Galaretki z chia są dodatkiem do wielu deserów, śniadań czy owocowych kokatjli. Robię je z owocowych soków, jabłek, arbuzów, mango, z truskawek, a nawet z wody. Później tylko dodaję do gotowych dań i w ten sposób przemycam dodatkową porcję zdrowia. Moje dzieci bardzo lubią te strzelające w zębach nasionka bogate w wapń i kwasy omega-3.
Składniki:
Składniki:
1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych
2 szklanki mleka owsianego
szczypta soli
1 łyżka mascarpone
2 łyżki galaretki arbuzowej
Galaretka arbuzowa:
10 łyżek zmiksowanego arbuza
1 czubata łyżka nasion chia
Wymieszać nasiona z miąższem owocowymi zostawić na noc w lodówce.
Ugotować płatki w mleku, aż będą kleiste. Podać z łyżką mascarpone i galaretką.
1 łyżka mascarpone
2 łyżki galaretki arbuzowej
Galaretka arbuzowa:
10 łyżek zmiksowanego arbuza
1 czubata łyżka nasion chia
Wymieszać nasiona z miąższem owocowymi zostawić na noc w lodówce.
Ugotować płatki w mleku, aż będą kleiste. Podać z łyżką mascarpone i galaretką.
niezły pomysł na owsiankę
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! :)To jest to z czego na diecie najtrudniej zrezygnować! Polecam Ci blog Kcalmara, znajdziesz tam dużo równie zdrowych inspiracji :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis warty spróbowania.
OdpowiedzUsuń