wtorek, 16 września 2014

Kruche tarteletki z cytrynowym kremem i malinami. Ostatni, letni deser.

Składniki na 6 tarteletek o średnicy 12 cm.
Ciasto:
250 g mąki krupczatki
125 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody
szczypta soli
Custard lemon:
3 żółtka
czubata łyżka skrobi kukurydzianej
3 czubate łyżki drobnego cukru do wypieków
1 cukier wanilinowy
skórka otarta z połowy cytryny
320 ml skondensowanego mleka (użyłam w kartoniku marki Pilos)
300 g świeżych malin
Masło pokroić w drobną kostkę, dodać do mąki, wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść, energicznie, kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. W tym czasie przygotować krem. Rondelek z grubym dnem ustawić na małym ogniu. Wymieszać cukry, skrobię i żółtka. Kiedy składniki się połączą wlać mleko i dodać skórkę. Cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Od razu wyłączyć, przykryć, jeszcze gorący krem, folią spożywczą i ostudzić. Naczynia do tarteletek wysmarować, bardzo dokładnie, masłem. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i od razu zetrzeć na grubej tarce. Starte, rozprowadzić, dokładnie, na dnie i bokach foremek. Dno nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach (środkowy poziom) przez 25 minut. Z foremek wyjąć zupełnie ostudzone.
Wypełnić zimnym kremem i malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)