Składniki:
1 szklanka soczewicy zielonej
2 szklanki wody
1 cebula, w kostkę
1 szklanka passaty
10 liści szałwii
2 filety z kurczaka
100 g serka ricotta
kilkanaście liści szpinaku
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
płatki drożdżowe (lub parmezan)
szczypta gałki muszkatołowej
mąka z ciecierzycy do obtaczania
sól (pominąć dla dzieci)
Soczewicę zalać wodą, delikatnie posolić i gotować, aż
wchłonie prawie cały płyn (powinna być jeszcze trochę twardawa). Na patelni
zeszklić cebulę wraz z pokrojoną szałwią. Przełożyć soczewicę z płynem i dusić
dalej. Po chwili dodać passatę, doprawić świeżo mielonym pieprzem, solą i
kuminem.
Ze szpinaku usunąć twarde łodyżki i wrzucić na dwie minuty
do wrzątku. W trakcie gotowania soczewicy przygotować roladki. Mięso oczyścić z
błon, przekroić wzdłuż każdego fileta, oprószyć pieprzem i włożyć do foliowej
torebki. Rozbić. Na każdym filecie rozsmarować doprawioną czosnkiem, gałką i
solą ricottę. Na niej blanszowany szpinak i po łyżeczce płatków drożdżowych.
Zwinąć roladki, każdą obtoczyć w mące z ciecierzycy i smażyć na rozgrzanej
oliwie, z każdej strony, aż zacznie się rumienić. Podać na pomidorowej
soczewicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)