czwartek, 14 stycznia 2016

Risotto z bobem i kalafiorem. BLW

Usłyszałam ostatnio od sąsiada, że "jeszcze nie zmierzył się z risotto". Potrafi przygotować przepyszną zupę rybną, puchatą pizzę, finezyjne sushi i upiec wyjatkową drożdżówkę. Kryguje się i czeka na zachetę. Może przekonam go przepisem, a może skuszę smakiem. Zejdę dwa piętra, odważnie zapukam do drzwi i wniosę życzliwość na pachnącym talerzu :)
Składniki:
1,5 szklanki ryżu arborio
1 l bulionu warzywnego lub z kury
pół szklanki białego wina (dla dzieci pominąć)
100 ml śmietany kremówki
1 por, biała część, posiekany
2 ząbki czosnku, w plasterki
skórka z połowy cytryny
pół małego kalafiora, ugotowanego
1 opakowanie mrożonego bobu, ugotowanego
4 plastry wędzonego boczku, z domowej wędzarni, w kostkę
2 łyżki natki pietruszki
2 łyzki startego sera grana padano
jajka do podania
pistacje do podania
W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić por z czosnkiem i boczkiem. Dodać ryż i smażyć 5 minut. Wlać wino i zagotować. Dolewać stopniowo bullion, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie prawie gotowy. Pod koniec dodać wyłuskany bób, kalafior i śmietanę. Gotować jeszcze chwilę. Przed podaniem wymieszać z serem, doprawić świeżo mielonym pieprzem, skórką cytrynową, posypać natką i pistacjami. Podać z jajkami w koszulkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)