czwartek, 19 listopada 2015

Racuchy z suszonych jabłek i serka wiedeńskiego. BLW

Miałam plan. Zrobię wieczorem ciasto, a rano uraczę Chłopaków aromatycznymi racuszkami. Po wyrośnięciu usmażyłam jednego i plan wziął w łeb. Powyłazili z "dziur", bo zapach zdominował wszystko co robili. Wysmażyłam całe ciasto, wyszło dwadzieścia małych racuszków, kilka zostało na rano. Zrobiłam z nich słodkie kanapeczki, przełożone porzeczkową konfiturą.
Składniki:
50 g suszonych jabłek
220 ml gorącego mleka
50 g stopionego masła
120 g serka wiedeńskiego
1 jajko
20 g świeżych drożdży
200 g mąki pszennej
Owoce zalać gorącym mlekiem i poczekać, aż spęcznięją. Przecedzić przez sito. Mleko ostudzić i wymieszać z drożdżami i łyżką mąki. Susz zmiksować. Do wyrośniętego zaczynu dodać rozmącone jajko, przesianą make, zmiksowane jabłka, rozkruszony ser i stopione masło. Wyrobić drewnianą łyżką ciasto I odstawić, aż wyraźnie podrośnie. Smażyć racuszki na rozgrzanym oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Podać polane syropem klonowym. Zimne racuszki można przełożyć ulubioną konfiturą.

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)