czwartek, 26 listopada 2015

Francuskie rogaliki z jabłkiem i serkiem ricotta fresca. BLW


Deser dla wszystkich. I dla tych, którzy lubią jabłka, i dla tych, którzy lubią ciastka, i dla tych, którzy lubią słodycze i dla tych, kórzy nie lubią ich robić. Łatwe, lekkie i przyjemne zajęcie, a rodzina cała w skowronkach.

Składniki:
1 płat ciasta francuskiego XXL
1 wielkie jabłko, u mnie reneta
łyżeczka cynamonu
1 czubata łyżka cukru (u mnie erytrol)
1 jajko, do posmarowania
ziarenka z 1/3 laski wanilii
pół opakowania serka ricotta (około 120 g)
Wymieszać serek z ziarenkami wanilii i łyżeczką erytrolu. Jabłko obrać i pokroić w półksiężyce (ilość zależy od ilości trójkątów). Rowinąć płat ciasta, przeciać wzdłuż na dwa szerokie paski i posmarować rozmąconym jajkiem. Każdy pasek pociąć w wąskie trójkąty (równoramienne), nie rozsuwać, posypać cynamonem i cukrem. U podstawy każdego trójkata ułożyć plaster jabłka, na nim łyżeczkę serka i zwijać rogaliki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać rogaliki tak, żeby końcówka ciasta była pod spodem. Posmarować resztą jajka. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)