piątek, 14 sierpnia 2015

Ziemniaczane pampuchy z twarogiem. BLW

Żeby pampuchy były takie jak trzeba, należy dobrze odsączyć ser. Można go pokruszyć, przełożyć na sitko i wstawić do lodówki albo tak jak ja upiec. A że wczoraj piekłam ricottę do makaronu to przy jednym ruszcie upiekłam dwa sery. Ricotta prawie nie oddała wody, za to twaróg mnóstwo. Przełożyłam na durszlak, odsączyłam, pokruszyłam i wymieszałam z ziemniakami. Ziemniaki też powinny być z gatunku sypkich. Ogólnie chodzi o to, żeby ciasto było suche, a nie klejące. 
Wtedy wyjdą mięciutkie, a nie zakalcowate, aromatyczne i idealne do wytrawnych sosów. Można też podać z kwaśną śmietaną i posypać ulubionymi ziołami lub szczypiorkiem.
Składniki na 15 sztuk:
1 kostka twarogu
6 średnich ziemniaków, ugotowanych w łupinkach
100 g mąki pszennej z proszkiem do pieczenia (lub 100 g zwykłej i pół łyżeczki proszku)
2 jajka zerówki
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki płatków drożdżowych (zamiast soli)
łyżka posiekanej natki pietruszki lub bazylii
olej kokosowy do smażenia
Twaróg upiec w 200 stopniach (około 20 minut). Odsączyć i pokruszyć. Ziemniaki ugotować w łupinkach. Ostudzić i zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z twarogiem. Dodać mąkę, jajka, zioła, płatki i dokładnie połączyć. Odstawić na minimum pół godziny. Smażyć na odrobinie oleju kokosowego złote pampuchy.
Podać z sosem grzybowym dla dorosłych. Dzieciom możemy podać pieczarki czy boczniaki, które skończyły rok, ale tylko wtedy, kiedy ich dieta jest rozszerzana systematycznie od szóstego miesiąca. 
Składniki na sos:
300 g kurek
1 duża szalotka, w kostkę
1 duży ząbek czosnku, w kosteczkę
1 łyżka klarowanego masła
2 łyżki posiekanej natki
1 łyżka sosu sojowego Tamari
400 ml śmietany kremówki
odrobina startej skórki cytrynowej
świeżo mielony pieprz
Grzyby zamoczyć w lekko osolonej wodzie. Po kilkunastu minutach zlać wodę i opłukać Na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać kurki i smażyć, aż zaczną zmniejszać objętość. Wlać kremówkę, dodać natkę i odparować, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu. Przyprawić. Porcję sosu wylać na dno głębokiego talerza, na środku ułożyć pampuchy.
Kacper zjadł kilka malutkich kurek i nie było żadnych nocnych pobudek, rewolucji czy zmian w zachowaniu. 

5 komentarzy:

  1. ze zdjęcia wnioskuję, że musiało być pyszne!
    zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. coś więcej o tym makaronie z pieczoną ricottą?;) brzmi bardzo apetycznie. nie znałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj przepis http://gotujekomus.blogspot.com/2015/08/spaghetti-z-pieczona-ricotta-i-kiekami.html

      Usuń

dziękuję za odwiedziny :)